Peru

In Peru werkt WorldGranny... 

Ouderen in Peru bevinden zich in een kwetsbare situatie, met name weduwen kunnen niet rekenen op steun van hun familie of een pensioen dat hen in staat stelt een menswaardig bestaan te leiden. Veel ouderen zijn niet op de hoogte van hun rechten, kampen met gezondheidsproblemen en zijn vaak blootgesteld aan de weersomstandigheden door het ontbreken van basisbescherming als warme kleding, meubilair en dekens.

 

Reis naar Peru in 2015

Onze directeur, Caroline van Dullemen, en de abuelas (grannies) in Peru.

Peruaanse grannies aan het breien. 

 

knuffels: buffel, ezel en eenhoorn


Waar we werken in Peru

De activiteiten van Knitting Social Fabric worden uitgevoerd in Lima, Peru.


Project: Knitting Social Fabric

In 2013 is WorldGranny in Peru gestart met het project Knitting Social Fabric. Met dit project hoopt WorldGranny uiteindelijk het lage pensioen wat Peruaanse ouderen nu krijgen te vergroten. Tevens heeft het project als doel om sociale interactie tussen ouderen te stimuleren en zo hun levensstandaard te  verbeteren. WorldGranny werkt hiervoor samen met designers die producten speciaal ontwerpen om te laten maken door Peruaanse ouderen. Het idee is om ouderen te trainen tot professionele breiers en eens per week samen te laten komen om prachtige stukken te breien van lokale wol and katoen. Deze handgemaakte luxe artikelen zullen vervolgens verkocht worden op de Nederlandse markt, en met het verdiende geld wordt er lunch en verschillende uitstapjes verzorgd voor de deelnemende grannies.

In september is er met behulp van crowdfunding een pilot opgezet. Gedurende drie maanden kregen 100 ouderen les in breien van begeleidende docenten, en werden er veelbelovende voorbeeldstukken gemaakt. Dit bleek succesvol; na de les kwamen ouderen vaak in het park samen om gezellig verder te breien. De grannies zijn dan ook erg gemotiveerd om met het project verder te gaan! Het gebied in Peru waar de pilot voor Knitting Social Fabric heet Villa Maria del Triunfo en ligt vlakbij de hoofdplaats Lima. Het is ontstaan doordat in de jaren 70 en 80 door de communistische guerilla terreurgroep 'Het lichtend pad' mensen vluchtten naar de hoofdstad. Omdat deze overvol raakte zijn er rondom de stad vele sloppenwijken gebouwd, waarvan Villa Maria del Triunfo er een van is.

Mensen in deze sloppenwijken verdienen vaak weinig en hebben daardoor geringe kans om een pensioen op te bouwen. Het project biedt dus een kans voor de grannies om iets extra's te verdienen, en het bevordert en ondersteunt de ouderen om deel te nemen aan het gemeenschappelijk leven (active ageing). Eenzaamheid onder ouderen is namelijk in veel landen een groot probleem, zo ook in Peru. Door deel te nemen aan de breiclubs komen ze in contact met andere ouderen en wordt daarmee sociale isolatie tegengegaan. 

 


 

Samen met CASPAM (Centre forSocial Support of Elderly) heeft WorldGranny de
mogelijkheid om 260 ouderen te ondersteunen die in de districten ‘Villa María del Triunfo'
en ‘Rimac' in Perú (Lima) wonen. Deze ouderen zijn verdeeld in vier groepen die allemaal
hulp ontvangen van sociale werkers. Ongeveer 1560 andere familieleden van de
beguntigden zijn indirect betrokken bij dit project. De meeste volwassenen in dit gebied
leven in (extreem) armoedige omstandigheden. Het doel van dit project is om breien te promoten: een actieve, gezonde, productieve levensstijl waarin de
mentaliteit heerst om respect te hebben voor ouderen om hun kwaliteit van het leven te
verbeteren. Tijdens dit project zijn er veel activiteiten en doelstellingen ontwikkeld.

Het doel van het project is het promoten van een gezonde en een naar ouderen respectvolle levensstijl.

Hoe doet ByWorldGranny dit?

  • Het organiseren van breiworkshops met de Peruviaanse grannies die het zelfstandig leven en werken van ouderen promoten.
  • Een groep vrijwillige Nederlandse ontwerpsters vormen die de grannies begeleiden tijdens het breien.
  • Het vieren van (herdenkings-) bijeenkomsten met als doel de deelnemers van de groepen nog meer met elkaar in contact te brengen.
  • Recreatieve activiteiten die een actieve, sociale en gezonde levensstijl bevorderen.

In 2015..

  • Hebben wij meer dan 100 Peruviaanse grannies geholpen.
  • Hebben we onze crowdfunding campagne op OnePlanetCrowd successvol afgerond, met ruim € 5.872.
  • Hebben mensen kunnen investeren in verschillende breiproducten, zoals sleutelhanger, decoratief beest en tas. 
  • Hebben we ByWorldGranny opgestart om onze breiproducten aan te bieden via website. 
  • Hebben we op verschillende evenementen onze producten gepromote, zoals GreenFair, PuurFair en CrowdFest.

Peruaanes grannies haken tas.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Onze breicollectie.

 

Zie meer op ByWorldGranny.