Tanzania

Afgerond project

Gezondheid van ouderen in Noordwest Tanzania blijkt een groot probleem te zijn. De ouderen hebben een slechte toegang tot gezondheidsvoorzieningen en hebben vaak gezondheidsklachten.

In de regio waar Kwa Wazee actief is, het Kagero district, dragen bovendien veel ouderen de zorg voor hun kleinkinderen als ze hun eigen kinderen aan HIV/aids verloren hebben. Gezondheidsproblemen belemmeren deze zorg.


Projectactiviteiten

In 2010 startte Kwa Wazee met een gecombineerd project. Enerzijds werden de ouderen per huishouden lid van een bestaande ziektekostenverzekering, zodat ze in geval van ziekte beter toegang konden krijgen tot gezondheidsinstellingen.
Anderzijds werden de ouderen getraind door Community Health Workers (CHV's), om ziektes te voorkomen. Deze trainingen bestonden uit simpele oefeningen om de ouderen fysiek sterker te maken.
De CHV's speelden bovendien een belangrijke rol bij de identificatie van (gezondheids-) problemen bij de ouderen, waardoor er sneller actie kon worden ondernomen.


Project: Tatu Tano: psycho-sociale steun voor grootouders en kleinkinderen

Veel ouderen in Tanzania hebben last van psycho-sociale klachten zoals slapeloosheid, rusteloosheid en depressieve gevoelens. Deze klachten ontstaan vaak door het overlijden van hun kinderen en de last van het zorgen voor hun kleinkinderen. Kwa Wazee biedt de ouderen in de Kagera regio psycho-sociale ondersteuning in combinatie met diverse andere activiteiten om hun situatie te verlichten. Lees verder hoe Kwa Wazee ouderen psycho-sociale steun biedt.


Oudere vrouw in Tanzania in tranditionele kleding

Meisjes en vrouwen in Tanzania

Kijakazi (46), Health Worker in Tanzania

Kijakazi (46), Health Worker in Tanzania

 

 

 

 

 

 

 

 

 

In 2011..

- Ontvingen 987 oudere mensen in Tanzania maandelijkse pensioen en werd er voor 578 kinderen kinderbijslag uitgekeerd.
- Werden er twee zelfverdediging cursussen gegeven aan 150 meisjes om de veiligheid van vrouwen in het gebied te verbeteren.
- Ontvingen de begunstigden voedsel, onderdak en medicatie.
- Zijn er 68 steungroepen voor ouderen en 125 steungroepen voor kinderen. Dit zorgt voor doorlopende ondersteuning en helpt eenzaamheid tegen te gaan.
Voor meer resultaten over 2011 uit Tanzania, neem eens een kijkje in ons online jaarverslag!


Rapportages

Rapportage januari/februari 2013
Jaarrapportage 2011
Rapportage maart/ april 2011


Partners

In Tanzania is onze lokale partner Kwa Wazee Tanzania, wat kiswahili is voor "Voor Ouderen".